czwartek, 17 kwietnia 2014

CUKINIA NA CIEPŁO

Dzisiejszy obiad nieco różni się od mojego typowego posiłku, ale tym razem miałam ochotę na coś podanego na ciepło. Bardzo lubię cukinię, szczególnie latem zrobioną na grillu. Dlatego dziś właśnie ją wybrałam jako główny posiłek dnia. Jest ona dietetycznym i lekkostrawnym warzywem o łagodnym smaku. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz beta karoten. Ważne jest to, że wpływa pozytywnie na proces trawienia. Tym razem przygotowałam ją dusząc z dodatkiem przypraw, w takiej postaci najbardziej mi smakuje. Na patelnię dodałam jedną kroplę oleju z pestek winogron, resztę soku puściło same warzywo. Dla smaku na plastry cukinii można położyć żółty ser, ale ja nie chciałam dodawać tej potrawie niepotrzebnych kalorii. Uzupełnieniem mojego posiłku było ciemne pieczywo. Całość na pewno była dietetyczna, a przy tym bardzo smaczna. Po takim posiłku polecam wybrać się na spacer na świeżym powietrzu. W nadchodzących świątecznych dniach, kiedy powinniśmy mieć więcej czasu dla rodziny taką aktywność fizyczną wybiorę. Będę mogła spacerować razem z bliskimi. W okresie świąt mogę odpuścić sobie ćwiczenia czy wizyty na basenie. Rozgrzesza mnie fakt, że przy przedświątecznych porządkach też spalam kalorie. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz