sobota, 15 marca 2014

LEKKO, ZDROWO I KOLOROWO

Zazwyczaj na obiad jadam sałatki. Jest to wygodne z dwóch powodów, po pierwsze bardzo je lubię, a po drugie - szybko można je przygotować. Kiedy jestem zagoniona jest to idealne rozwiązanie. Jednak czasem bywają takie dni jak dzisiejszy, gdy mam dużo wolnego czasu i mogę go częściowo poświęcić na przygotowanie ciepłego posiłku dla całej rodziny. Idealnym pomysłem na leniwą sobotę jest danie z parowaru. Uwielbiam to urządzenie za jego funkcjonalność, mogę do niego włożyć wiele produktów, które zostaną przygotowane na parze, więc zdrowo i bez tłuszczu. Dzisiaj wybrałam pierś z kurczaka, malutkie marchewki oraz pełnoziarnisty brązowy ryż. Nie bez powodu wolę taki od białego. Brązowy ryż jest zdrowszy - dostarcza organizmowi więcej niezbędnych składników pokarmowych (błonnik, składniki mineralne i witaminy). Trzeba jedynie pamiętać, że wymaga on nieco dłuższego czasu gotowania. Ryż jest również idealną alternatywą dla ziemniaków. Tak przygotowany posiłek dał mi na długo uczucie sytości, pomimo niewielkiej ilości kalorii. Ponadto był lekki i dobry w smaku, co potwierdza tezę postawioną przeze mnie przy zakładaniu bloga, że zdrowy tryb życia nie musi wiązać się z wyrzeczeniami. Wystarczy zmienić przyzwyczajenia. Na zdjęciach możecie zobaczyć jak wyglądał ten dzisiejszy obiad.





1 komentarz: