Obecna pora roku jest chyba najbardziej zachęcającą do spożywania dużej ilości owoców. Kiedy wyobrażam sobie majowe lub czerwcowe popołudnia widzę słońce, leżak, i miskę pełną kolorowych owoców. Być może dlatego są one ostatnio podstawowym składnikiem mojej diety. Cieszę się, bo dzięki temu dostarczam sobie wiele zdrowia i witamin. Dzisiaj w roli głównej będzie arbuz. Jest to kolejny owoc, który dobrze smakuje, a mimo to jest niskokaloryczny. Wszystko dzięki temu, że składa się w 90% z wody. Można traktować go jak przekąskę w chwilach, kiedy niespodziewanie przychodzi głód. Arbuz jest bogaty w błonnik pokarmowy i węglowodany. Z tego owocu można zrobić bardzo wiele ciekawych potraw. Ja tym razem przygotowałam szaszłyki. Dodałam do nich ananas i ciemne winogrona. Innym pomysłem jest odświeżający arbuzowy mus. Można go zrobić chłodząc w lodówce wcześniej wybrany z tego owocu miąższ. Jest to jednak rozwiązanie na cieplejsze dni. Natomiast teraz zbliża się sesja, a moje szaszłyki są idealnym towarzyszem podczas nauki. Taka letnia przekąska nie zostawi po sobie zbędnych kalorii, a da mi uczucie sytości przez dłuższy czas. Na zdjęciach można zobaczyć moje szaszłyki.
marzę o tym, żeby zamieszkać z Tobą i byś codziennie musiała dzielić się ze mną swoimi posiłkami... <3
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym się podzieliła :) miałabym motywację, żeby wymyślać coraz nowsze przepisy!
Usuń